A GÖDÖLLŐI TELEKI PÁL EGYESÜLET HONLAPJA

NAPTÁR

Már
29
pén
Márciusi rendezvények meghívója
Már 29 @ 6:00 du. – 7:00 du.

Kedves Tagtársaink,
Szeretettel ajánljunk szíves figyelmükbe a Teleki Pál Egyesület tagtársaihoz kötődő három márciusi rendezvény meghívóját.
Időrendben:
 március 9. (szombat) 10:00 órakor – Filmklub – Hadak útján
 március 12. (kedd) 18:00 órakor – Bárdy Péter-díj átadója – dr Krassay László
 március 29. (péntek) 18:00 órakor– Könyvbemutató – Pataki Pál: Küldetésem
Dr. Jeney László és Pelyhe József, egyesületünk elnökségi tagjai szeretettel hívják a Teleki Pál Egyesület tagjait a március havi Filmklubra. Ezúttal az „Hadak útján” című filmet tekinthetjük meg közösen március 9-én (szombaton) 10 órától a Városi Mozi épületében. A ló hősiességéről és hűségéről szóló megindító film szinkronizált, vetítése magyar nyelven történik. Az azonos nevű ifjúsági regény alapján Steven Spielberg rendezésében készült alkotás, mely egy Albert nevű fiú és Joey nevű lova közötti kapcsolatot és kötődést tárja elénk az I. világháború viszontagságaiban. Kedvcsinálónak az alábbi oldalra kattintva megtekinthető a filmről készített beharangozó: https://www.youtube.com/watch?v=MltENXkw2Dg
A részvétel ingyenes, de a vetítések előtt lehetőség nyílik a működési költségekhez hozzájárulni adományozással (300 Ft) is, melyet a szervezők hálásan köszönnek. Előzetesen nem kell jelentkezni, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik, amíg a mozi férőhely-kapacitása engedi. A rendezvény közös szervezői: a Gödöllői Lokálpatrióta Klub és a LISZI szeretettel várnak minden érdeklődőt! Csatolva küldjük a meghívót (2019 03 09 Meghivo varosreszi logokkal kuldendo.pdf néven). A Bárdy Péter Baráti Kör tisztelettel invitálja tagtársainkat a Bárdy Péter-díj 2019. esztendei átadására. Bárdy Péter gimnáziumi igazgató, egyesületünk egykori titkára iránti tisztelettől és szeretettől vezérelve lelkes tisztelői 2018-ban alakították meg a Bárdy Péter Baráti Kört. A Kör Péter emlékének megőrzésére, és hogy rámutasson azokra, akik továbbviszik példás szellemiségét és értékvilágát létrehozta a Bárdy Péter-díjat. Az elismerésben – életkorra való tekintet nélkül – az részesülhet, aki munkáját kiemelkedő módon, Péter szellemiségével összhangban, az általa fontosnak tartott értékeket erősítve végzi, bármely területen, különösen a nevelés, az oktatás, a közösségformálás és a fenntarthatóság témájában. A díjazott személyére minden évben bármely civil szervezet állíthat jelöltet (erre legközelebb 2020. január–februárjában lesz alkalom). A díjazott személyéről a beérkezett jelölések és indoklások alapján a Bárdy család által felkért kuratórium dönt. A díj átadására minden évben Péter születésnapjához, március 6-ához kötődve (vagy a születésnaphoz közeli napon) kerül sor. Tavaly Vancsó Imrénének és dr. Fábri Mihálynak, Bárdy Péter egykori tanárainak majd tanártársainak, egyesületünk alapító tagjainak adták át a szervezők a Baráti Kör ünnepélyes alakuló ülésén nagyszámú résztvevő előtt a Kör kitüntetését, a Bárdy Péter-díjat. A 2019. év díjazottja dr. Krassay László, erdőmérnök, szintén egyesületünk tagja. A Bárdy Péter-díj idei átadó rendezvénye március 12-én (kedden) 18 órakor kezdődik az Erzsébet Királyné Szálloda dísztermében. Csatoltan küldjük a Bárdy Péter Baráti Kör 2019. évi díjátadó ünnepségre szóló meghívóját (Bárdy Péter-díj 2019_Meghívó.pdf néven). A LISZI a Gödöllői Lokálpatrióta Klub és a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ szeretettel várják a Teleki Pál Egyesület minden érdeklődő tagtársát közös rendezvényükre, Pataki Pál, a Gödöllő Városi Nyugdíjasok Egyesületének elnöke, kedves egyesületi tagtársunk legújabb könyvének bemutatójára. A könyvbemutató különlegessége, hogy ezúttal a szerző tízedik – „KüldetéseM” című – kötetét mutatják be. A könyvbemutatót dr. Gémesi György, Gödöllő Város polgármestere nyitja meg, a beszélgetést dr. Jeney László, egyesületünk titkára vezeti. A bemutató március 29-én (pénteken) 18 órakor kezdődik a Gödöllői Városi Könyvtárban. A részvétel díjtalan! A bemutatón a szerző korábban megjelent köteteiből sorsolás lesz. A meghívó a csatolt mellékletben található (Pataki Pal_19.jpg néven).

Őszinte tisztelettel és barátsággal, a Teleki Pál Egyesület elnöksége

Bárdy Péter-díj 2019_Meghívó

jún
14
pén
Tájékoztató 2019. I félév további programjairól
jún 14 @ 6:00 du. – 7:15 du.

Alábbiakban tájékoztatom kedves tagtársaimat az egyesületünkkel kapcsolatos eseményekről és az első félév további programjáról.
1.) Február 23-án megtartottuk évi közgyűlésünket összekötve a hagyományos Pogácsás Esttel. Köszönjük tagtársainknak a részvételt, a tagdíj és adományok befizetését, valamint a közgyűlés megszervezésében, lebonyolításában részt vevők munkáját. Akiknek nem volt lehetőségük a közgyűlés alkalmával ezt elintézni, tagdíjak és adományok befizetésére a Rézgombos Házban egész évben befizetésére lehetőség nyílik. Kérjük tagtársainkat, hogy a saját, valamint hozzátartozóik, ismerőseik, barátaik személyi jövedelemadója 1 százalékát egyesületünk javára ajánlják fel. Ezt az összeget minden évben az önkormányzati támogatás mellett évkönyvünk nyomdai költségeire fordítjuk. Az évkönyvvel kapcsolatos minden egyéb bekerülési költség fedezetéül tagtársaink önzetlen felajánlása szolgál.
2.) Április 5. (péntek): Teleki Pál halálának 78. évfordulója alkalmából rendkívüli időpontban 18 órai kezdettel tartjuk koszorúzó megemlékezésünket sírjánál a máriabesnyői temetőben. Ahogyan az a közgyűlésünkön elhangzott, a rendkívüli időpont oka összefügg az EUGEO (az európai földrajzi társaságokat összefogó nemzetközi ernyőszervezet) által meghirdetett „Földrajz Éjszakája” rendezvénnyel.
3.) Április 26. (péntek): 18 órai kezdettel a Rézgombos Inkubátorházban író–olvasó találkozót szervezünk, amelyen LUDVIG DANIELLA: Erdélyi Odüsszeia – a Teleki-ikrek története (2018, Kolozsvár: Korunk) című, Erdélyben az elmúlt évben megjelent rendkívül érdekes könyvét mutatjuk be. A könyv nem kapható hazai kereskedelmi forgalmazásban. Az írónő jóvoltából egyesületünk néhány példányt kapott. A könyv 4000 Ft-os áron kapható a Rézgombos Házban ügyintézőnknél, Gselmann Jánosnénál (Katinál) még néhány példányban. Azok számára, akik nem kívánják megvásárolni a könyvet, néhány saját példányunkat kölcsönzésre felajánljuk. Az érdeklődők szintén a Rézgombos Házban vehetik át a kölcsönpéldányokat. A könyv számos gödöllői vonatkozást rejt magában. A rendezvényt Csobán Pál, a Református Líceum tanára vezeti. A részvétel díjmentes. Az író–olvasó találkozóra, mint ritka és rendkívüli rendezvényünkre szeretettel hívjuk tagtársainkat, és részvételükre számítunk.
4.) Május 7. (kedd): Egynapos tanulmányi kirándulásunk Nyíregyházára. Eredeti kiírás annyiban változott, hogy lehetőség nyílik egy iskolai menzai ebéd megrendelésére és elfogyasztására. Az ebéd ára lehet, hogy nem módosítja az eredetileg kiírt részvételi díjat (8000 Ft). Közeledve a kiránduláshoz, újabb levelünkben a kirándulás részleteiről írunk.
5.) Június 14. (péntek): 18 órakor Danku István a kirándulás vezetője ráhangoló tájékoztatót tart mindhárom doberdói csoport résztvevőinek. A tájékoztató helyszínéről június 10-ig értesítjük kirándulótársainkat.

Együttműködő szervezetek kérésére rendezvényeikről tájékoztatót küldünk. Amennyiben ezek felkeltik érdeklődésüket, örömmel vesszük, ha részt vesznek ezeken.

Áldott nagyböjti készülődést kívánva üdvözlettel,

Dr. Fábri Mihály, elnök
Dr. Jeney László, titkár