Jelentkezés a 2019. évi tanulmányutakra

Jelentkezés a 2019. évi tanulmányutakra

I.) Május 7. (kedd) – Nyíregyháza, egynapos kirándulás: Várható költség: 8000 Ft. Utunk nyíregyházi programját a nyíregyházi katolikus szülők egyesületének titkára, Suta György szervezi. (A nyíregyházi egyesület október 20-i gödöllői programját mi szerveztük. Ezen a nyíregyháziak vendégeiként külhoni magyar diákok 110 fős csoportja vett részt.) Nyíregyházára indulás reggel 6 órakor, hazaérkezés Gödöllőre 20–21 órakor. Vázlatos program: egyszeri megállás (fertőtlenítés) után kb. 10 órakor érkezünk Nyíregyházára a Szent Imre Katolikus Gimnáziumba. Itt tájékoztatót hallgatunk meg az iskoláról, a városról, majd autóbuszos városnézés következik helyi vezetéssel, rövid kiszállással, sétával. Az ebédidő kb. 1 óra, amely önellátás formájában történik. Ebéd után látogatás Nyíregyháza–Sóstóra, a vadasparkot nézzük meg, majd hazautazás következik. Április végén minden jelentkezőnek részletes külön ismertetőt küldünk.

II.) Négynapos tanulmányi kirándulás az I. világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából a háború egyik tragikus helyszínére, a doberdói emlékhelyre: (Ezzel folytatjuk a 2018-ban megkezdett világháborús centenáriumi emlékhelyek felkeresésének sorát. Ekkor a délkelet-lengyelországi magyar vonatkozású háborús emlékhelyeket kerestük fel.). Az elmúlt év tapasztalatai, valamint idei felmérésünk szerint a tanulmányi út iránt fokozott érdeklődés nyilvánul meg, ennek örülünk. A fokozott érdeklődés kielégítésére a szálláshellyel, az utaztatás lebonyolítójával és vezetőnkkel történő egyeztetés után egy 3. turnust is beiktattunk a programba. A turnusok időpontjai (valamennyi esetében csütörtöktől vasárnapig):
 1. turnus: június 27–30.
 2. turnus: július 11–14.
 3. turnus: szeptember 19–22.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az emlékhely történelmét nagy ismerettel rendelkező Márton Danku István tanár úr (Gödöllői Református Líceum) vállalta el mind a három turnus szakmai vezetését. Nagyon szépen köszönjük, hogy megszervezi és lebonyolítja doberdói tanulmányi kirándulásunk történelmi részét. Igyekeztünk megteremteni a feltételét annak, hogy mindazok, akik érdeklődnek, és szeretnének rész venni a tanulmányi úton hely hiányában ne maradjanak ki. Bízva jelentkező tagtársaink kompromisszumkészségében és baráti segítségében kérjük – ha lehet – jelentkezéskor két időpontot jelöljenek meg. A szervezők a jelentkezések lezárása után visszaigazolják, hogy a jelentkezés melyik turnusra érvényes. Vagy helyhiány esetén marad a várólistára való feliratkozás lehetősége. (A turnusokat minimum 45 fő jelentkezése esetén indítjuk.) Vezetőnk a következőre hívja fel az érdeklődők figyelmét.
 Azok jelentkezzenek, akik érdeklődnek a I. világháború („Nagy Háború”) szívszorító eseményei, történelme iránt.
 A program lebonyolítása megfelelő fizikai erőnlétet és kellő felszereltséget (jó cipő) igényel, az autóbusz ugyanis egy-egy helyszínre nem tud feljutni, a hátralévő utat gyalog kell megtenni. Azok számára, akiknek ez nehézséget okoz filmvetítéssel, fényképekkel mutatjuk be a látnivalót.
 Számítsunk arra, hogy a kopár sziklák kisugárzásukkal tovább fokozzák a nagy meleget.
 Odautazáskor a muravidéki magyarság központja, Lendva és a szlovén főváros, Ljubljana néhány nevezetességét nézzük meg.
 Szállásunk a szlovén fővároshoz közeli Bukovica település kis panziójában lesz 2–3 ágyas, komfortos szobákban. Itt kapunk reggelit és vacsorát.
 A kirándulás költsége 18 ezer Ft és 120 €. Ezek az összegek minden kiadást (kivéve a zsebpénzt) magukban foglalnak.

III.) Augusztus 16–20. (péntek–kedd) – Erdély, ötnapos kirándulás: A szervezők Mészáros János és Piroska. A kirándulás Székelyföld és Máramaros közötti olyan erdélyi területekre kalauzol, ahol egyesületünk még nem járt. A szálláshelyünk Holtmaroson lesz fizetővendéglátás keretében a falu erre berendezkedett családjainál 2 ágyas, komfortos szobákban. A szálláshelyen reggelit és vacsorát kapunk. A kirándulás várható költsége 40–45 ezer Ft. A szálláshelyről helyi vezető kíséretében csillagtúraszerűen látogatjuk meg a környék nevezetességeit: Gernyeszeg, Sáromberke, Marosvásárhely, Szászrégen, Marosvécs (Wass Albert emlékek) stb.

Valamennyi kirándulás esetében a jelentkezést telefonon kérjük. A kirándulásokra jelentkezés 2019. január 8–18. között minden hétköznap történik Gselmann Jánosné Kati ügyintézőnknél a 0628-510-160-as vonalas telefonszámon.
 Minden eddigi előjelzéseket és előjelentkezéseket kérjük megismételni.
 A jelentkezés véglegesítéséről tájékoztatót küldünk.
 A részvételi díjakat az indulás után az autóbuszban szedjük össze. Előleg befizetését nem tartjuk szükségesnek.
 Minden jelentkezőnek az indulások előtt egy megerősítő, tájékoztató külön felhívást küldünk.
 Minden, kirándulással kapcsolatosan felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk a 0620-362-0756-as mobilszámon.

Tájékoztatjuk tagtársainkat, hogy a hagyományos Wass Albert megemlékezés január 11-én (péntek) 14 órakor lesz a Szabadság téren lévő szobránál. Mindenki szeretettel vár a megemlékezést hagyományosan szervező Gödöllői Református Líceum tanári tanulói közössége!

Közgyűlésünk várható időpontja február 23. (szombat) 15 óra. (Erről még küldünk külön meghívót.)

Örömökben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk 2019-re!

Szeretettel, a Teleki Pál Egyesület elnöksége nevében:

Dr. Fábri Mihály, elnök
Dr. Jeney László, titkár